Belangenorganisatie die zich inzet voor zorgontvangers en mantelzorgers
WMO
Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
Gemeenten moeten ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De gemeente geeft ondersteuning thuis via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Officieel heet deze wet Wmo 2015.
​
Ondersteuning thuis vanuit de Wmo.
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de ondersteuning van mensen die niet op eigen kracht zelfredzaam zijn.
Het gaat bijvoorbeeld om:
- begeleiding en dagbesteding;
- ondersteuning om de mantelzorger tijdelijk te ontlasten;
- een plaats in een beschermde woonomgeving voor mensen met een psychische stoornis;
- opvang in geval van huiselijk geweld en mensen die dakloos zijn.
​
​
Hoe krijg ik ondersteuning van de gemeente vanuit de Wmo?
Meldt u zich bij de gemeente met het verzoek om ondersteuning, zodat u thuis kunt blijven wonen? Dan moet de gemeente onderzoek , Indicatiestelling doen naar uw persoonlijke situatie. De uitslag van het onderzoek bepaalt of u ondersteuning kunt krijgen vanuit de Wmo (officieel Wmo 2015).
Zorgen om de mantelzorger
De indicatiesteller onderzoekt altijd of er in de individuele situatie moet worden afgeweken van de algemene regels. Een van de redenen om in de individuele situatie af te wijken kan zijn dat degene van wie wordt verwacht dat zij taken overneemt, reeds overbelast dreigt te raken. In Van Dale wordt overbelasting uitgelegd als “meer belasten dan het prestatievermogen toelaat”. In medische kringen praten we dan over het (on) evenwicht tussen draagkracht.
(belastbaarheid) en draaglast (= belasting). 👉 Overhandig het formulier aan de mantelzorger en laat deze zelf invullen.
​
Wmo aanvragen bij uw gemeente.
Het Wmo-loket of het sociale wijkteam van uw gemeente geeft u informatie over de Wmo. En helpt u bij de aanvraag van voorzieningen uit de Wmo. U kunt bij uw gemeente ook vragen naar de gratis cliëntondersteuning.
Wmo aanvragen gemeente Terneuzen.
​
​
Cliëntondersteuning.
Cliëntonderzoek naar uw persoonlijke situatie Het onderzoek gebeurt samen met u en eventueel mensen in uw omgeving. Bijvoorbeeld uw mantelzorger(s). Ook kunt u zich laten bijstaan door een onafhankelijke mantelzorgmakelaar / cliëntondersteuner.
​
- Keuzevrijheid mantelzorgmakelaars /cliëntondersteuner.
- De gemeente moet dit voor u regelen.
​
- De ondersteuning is gratis.
​
Contact: Ciëntondersteuner Eva regelt!
​
Onderzoek naar uw persoonlijke situatie.
Voorbereiden op het keukentafelgesprek?
Het onderzoek gebeurt samen met u en eventueel mensen in uw omgeving. Bijvoorbeeld uw mantelzorger(s). Ook kunt u zich laten bijstaan door een onafhankelijke cliëntondersteuner. De gemeente moet dit voor u regelen. De ondersteuning is gratis.
Het onderzoek voert de gemeente zo spoedig mogelijk uit. De gemeente moet dit in ieder geval binnen 6 weken na uw melding doen. Bij het onderzoek wordt gekeken naar uw behoeften en voorkeuren. De gemeente bekijkt eerst wat u zelf nog kan. En of andere mensen uit uw sociale netwerk u eventueel kunnen helpen. Ook kijkt de gemeente of u al zorg en ondersteuning krijgt vanuit andere wetten, zoals de Zorgverzekeringswet, Participatiewet of de Jeugdwet.
Maatwerkvoorziening of algemene voorziening.
Blijkt uit het onderzoek dat u onvoldoende zelfredzaam bent of niet goed kunt meedoen in de maatschappij? En kan uw netwerk ook niet bijdragen? Dan is de gemeente verplicht ondersteuning vanuit de Wmo te bieden. De gemeente biedt maatwerkvoorzieningen en algemene voorzieningen.
Algemene voorziening
Een algemene voorziening is voor iedere inwoner van de gemeente beschikbaar. Bijvoorbeeld een maaltijdservice, boodschappenservicedienst of activiteiten in een buurthuis. Uw gemeente kan u een bijdrage in de kosten vragen. U betaalt deze bijdrage direct aan uw zorgaanbieder. Of aan de gemeente.
Maatwerkvoorziening
Een maatwerkvoorziening is hulp voor u persoonlijk, wanneer algemene voorzieningen niet voldoende zijn. Bijvoorbeeld individuele begeleiding, een vervoersvoorziening of een aanpassing aan uw huis. Een maatwerkvoorziening krijgt u alleen na een onderzoek door uw gemeente. Dat is meestal een gesprek om vast te stellen welke ondersteuning u nodig heeft.
Voor een maatwerkvoorziening betaalt u een eigen bijdrage aan het CAK maximaal €17,50 per maand. Hulp bij het huishouden In sommige gemeenten is hulp bij het huishouden een algemene voorziening. Dat betekent dat u de bijdrage in de kosten bijvoorbeeld aan uw zorgaanbieder betaalt. Of aan de gemeente. Deze bijdrage staat los van de eigen bijdrage die u aan Wmo betaalt.
​
Hulp en zorg voor jeugd Jeugdhulp
Zorg voor jeugd en jeugdhulp is in verschillende wetten geregeld. Het is niet altijd meteen duidelijk wie verantwoordelijk is. Wie is in welke situatie verantwoordelijk.
​
Het Wmo-loket of het sociale wijkteam
Sociale wijkteam : Aan-z Terneuzen
We versterken de eigen kracht van mensen, organisaties en buurten, stemmen hierbij af en werken aanvullend op wat andere organisaties en verenigingen bieden. Indien nodig coördineren of bemiddelen we, in andere gevallen initiëren we vernieuwing en verandering.
Sociale wijkteam : Hulst voor Elkaar
Stichting Hulst voor Elkaar is een maatschappelijke ondernemende organisatie, die de inwoners van de gemeente Hulst adviseert en ondersteunt op het gebied van welzijn, zorg, bewegen en opvoeden. Deze ondersteuning is laagdrempelig, preventief, cliëntgericht, onafhankelijk en voor alle leeftijden. We voeren onze kerntaken uit met een professioneel en gemotiveerd team van ongeveer vijftig medewerkers.
Wmo-loket gemeente: Sluis
Wmo-loket Sluis. is de gemeentelijke balie voor ondersteuning en begeleiding op het gebied van Jeugd & Gezin, Werk & Inkomen, Wmo en Leefbaarheid.
​
​