top of page
Afbeelding2.jpg

Over ons

Mantelzorg Collectief Terneuzen als vereniging

​

Mantelzorg Collectief Terneuzen (MCT) is een vereniging zonder winstoogmerk die voor het grootste deel wordt gefinancierd met subsidie, donaties en contributies van leden. MCT houdt toezicht op een eerlijk, rechtvaardig en veilig sociaal domein en werkt hiervoor samen met gemeenten en zorgorganisaties. Wij zijn het verbindende platform en de vertrouwde stem van en voor hulpbehoevenden en mantelzorgers.

​

Geschiedenis

 

Na het prille begin in november  2018 was er eerst langzaam en daarna geleidelijk steeds sneller gaan groeien. In ledental en daarmee ook in beschikbare middelen om daadwerkelijk op te komen voor de belangen van de zorgontvangers en mantelzorgers in Nederland. MCT is een vereniging die er naar streeft niet alleen de woordvoerder van zorgbehoevend en mantelzorgers te zijn ,maar ook het verschil te kunnen makken binnen het lokale en centraal WMO-beleid.

​

Mantelzorg Collectief Terneuzen is in januari 2019 opgericht om zich in te zetten voor de belangen van mantelzorgers en hulpbehoevenden in de gemeenten Terneuzen, Hulst en Sluis. MCT is een belangenvereniging voor lotgenoten, voor en door vrijwilligers, mantelzorgers en ervaringsdeskundigen. Mantelzorg Collectief Terneuzen zal zich bezig gaan houden met toezicht op de uitvoering van het mantelzorgbeleid, hierbij is het belangrijk dat de uitvoerbaarheid van het beleid en de persoonlijke, functionele, relationele en de financiële grenzen van de zorgbehoevenden en de mantelzorgers als wel de juridische en wettelijke grenzen in acht worden genomen. 

​

​

Mantelzorg Collectief Terneuzen draagt bij aan de bekendheid van mantelzorg en de verbetering van mantelzorgondersteuning. Mantelzorg Collectief Terneuzen biedt een breed scala van diensten aan. Van visie tot praktische oplossingen, van inspiratie tot kennis en advies. Ons werk beïnvloedt het leven van mensen: in hun zekerheid, de portemonnee, het gevoel voor rechtvaardigheid en verbondenheid.

​

Waarom is er een mantelzorgcollectief nodig?

​

Met de ingrijpende veranderingen in de verzorgingsstaat doet de overheid in toenemende mate een beroep op burgerkracht: het vermogen van burgers om op eigen initiatief –zo nodig met hulp van overheid, instellingen en ondernemingen –zelf sociale en maatschappelijke problemen aan te pakken. Actief burgerschap betekent volgens MCT de verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en voor elkaar. Wij geloven dat actief burgerschap onder andere bereikt kan worden door ondersteuning te geven aan mensen die niet voldoende zelfredzaam zijn. Voor MCT betekent dit in het specifiek om ondersteuning te geven aan hulpbehoevenden en mantelzorgers die te maken hebben met de complexiteit die het (juridische) zorglandschap (bijvoorbeeld de Wet maatschappelijke ondersteuning, WMO) met zich meebrengt. 

 

Bestuur

​

Egbert van Es (1968)

file-3.jpeg

Al vierentwintig jaar zorg ik voor mijn vrouw die ziek is. Dit doe ik noodgedwongen naast een werkweek van 40 uur. De mantelzorgtaken heb ik altijd met veel liefde op mij genomen. Na 18 jaar mantelzorgen en een opgedroogd netwerk, heb ik een verzoek gedaan op een WMO-maatwerkvoorziening om zorg en werk te kunnen regelen. Het was niet makkelijk om de noodzakelijke zorg te regelen. De instanties waarbij ik heb aangeklopt, kijken naar mijn gevoel alleen binnen hun eigen beleidsverantwoordelijkheid en vertellen mij dat daar hun medewerking daar stopt.

 

Er lijkt zowel binnen de centrale als de lokale overheid geen zicht te zijn op de mantelzorgproblematiek die veroorzaakt is door verschillende beleidsmaatregelingen die elkaar tegenwerken en elkaars problematiek versterken. De huidige ontwikkelingen van de decentralisatie van de zorg - waarin gemeenten een deel van de ondersteuning en begeleiding van mensen met een kwetsbaarheid voor hun rekening moeten nemen- zorgen er voor dat de gemeenten nog maar weinig ervaring met deze vorm van dienstverlening hebben. Het is dan ook onvermijdbaar dat er hier en daar wat fout gaat.

 

Mijn ervaring in het doorlopen van het moeizame proces om de noodzakelijke zorg te regelen hebben mij gemotiveerd om de belangenvereniging Mantelzorg Collectief Terneuzen (MCT) op te richten. Hierbij wil ik mijn ervaring als ervaringsdeskundige inzetten om de weg tot het verkrijgen van zorg korter te maken. Mijn uiteindelijke doel is dat in het geheel de zorgbehoevende en de mantelzorger meer centraal staat.

​

Vacatures

 

Mantelzorg Collectief Terneuzen (MCT) Zoek naar vrijwilligers & bestuursleden (link naar info/vacatures)

​

bottom of page